Hyvin harvoin julkisen hallinnon strategiaprosessi pystytään hoitamaan omin voimin. Ulkopuolista apua tarjoavat hyvään päivähintaan ketterän kevytajattelun osaajat, konsultit. Heidän vieheisiinsä on helppo tarttua.

Mitä tekevät työssään esimerkiksi kehitysjohtajat, strategiapäälliköt ja muut komeatitteliset edeskäyvät? Miksi he eivät ole kykeneviä organisoimaan kehittämisprosesseja ja ideointipäiviä ilman ulkopuolista apua? Miksi he ulkoistavat omia tehtäviään konsulteille? Miksi päättäjät sallivat kansalaisten verorahojen hövelin höösäämisen konsulttiarmeijoille?

Tämä on vasta alkua. Hallintomullistukset lisäävät uusien toimintatapojen tarvetta. Mikäli maakunta- ja sote -uudistus toteutuu, muuttuvat kuntien ja aluehallinnon roolit perustavanlaatuisesti. Konsulteille avautuu valtava markkina. Pahimmillaan uutta hallintoa muotitetaan konsulttiyrityksissä, joille avuttomat hallintojen edustajat ulkoistavat ajattelun ja vielä maksavat siitä kovia päivähintoja.

Hannu Katajamäki


Lisää kirjoituksia

 

Blogin kirjoittaja

hannu katajamaki

Itseni ja toivottavasti myös muiden mielen virkistykseksi teen ajankohtaisia huomioita. Kiinnostukseni kohteet ovat monet. Vielä en osaa arvioida, mihin matka johtaa. Tie on avoin ja risteyksiä on paljon. Tämä matkaanlähtö on täynnä lumousta.

Jäin eläkkeelle 1.12.2016 Vaasan yliopiston aluetieteen professuurista. Koulutukseltani olen valtiotieteen tohtori.

- Hannu Katajamäki

Tutustu minuun ›