Suomen suuri kertomus perustuu metsään. Aikanaan metsä jalostui tervaksi. Pohjanmaa oli 1700-luvulla ja 1800-luvun alussa maailman tärkein tervantuottaja. Tervan vientiin tarvittiin vankkoja purjelaivoja. Niitä tehtiin länsirannikolla. Tämän perinteen olkapäillä seisovat nykyisten Pohjanmaalla tehtävien luksuspurjeveneiden rakentajat.

Taloudellisen liberalismin läpimurron seurauksena Suomessa alkoi 1800-luvun puolivälissä suursahojen ja paperiteollisuuden aika. Paperinvienti edellytti ympärivuotista laivaliikennettä. Suomesta tuli jäänmurtajaosaamisen suurvalta. Aikanaan perinne venyi myös loistoristeilijöiden ja muiden erikoisaluksien rakentamiseen.

Paperiteollisuus perustuu vahvaan insinööriosaamiseen ja luovaan soveltamiseen. Suomessa opittiin rakentamaan maailman parhaita paperikoneita. Juuri oikeaan aikaan osaaminen muuntui informaatio- ja kommunikaatioteknologian edistäjäksi. Nokian ihme ei 1990-luvulla syntynyt tyhjästä. Siinäkin oli taustalla metsäperusta.

Suuri jatkumo ei ole katkeamassa, vaikka toisin on kuviteltu. Elähdyttävät esimerkit kertovat metsäsektorin voimaantumisesta. Tätä osoittaa vaikkapa Äänekosken uusi biotuotetehdas, johon Metsä Group investoi 1,2 miljardia euroa.

Uusien metsätuotteiden kirjo on hätkähdyttävä. Kerääntymässä on tuoteideoita vaatteista lääkeaineisiin. Uusien mahdollisuuksien kuohusta nousee metsän seuraava pitkä aalto. Metsä uusiutuu, muuntuu, taipuu ja huojuu. Se ei petä toiveitamme.

Vallitseva näkemys olettaa maailmanluokan yrityksiä olevan ainoastaan suurissa keskuksissa. Tämä on silkkaa urbaanilegendaa, sillä maaseudullamme on useita oman alansa globaaleja kärkiyrityksiä. Pohjanmaalla, vähän yli tuhannen asukkaan Jepualla toimii vuonna 1943 perustettu perheyritys Mirka. Mirkalla on tehtaat myös Oravaisissa, Pietarsaaressa ja Karjaalla. Mirka työllistää hieman yli 1 000 ihmistä. Ulkomaisia tytäryhtöitä on noin 15.

Mirka aloitti hiekkapaperinvalmistajana. Nykyään se on erikoistunut monenlaisiin hiomatuotteisiin. Kärkenä on pölytön pintakäsittelyprosessi. Mirka valmistaa myös korkean tason hioma- ja kiillotuskoneita. Mirkan tuotteita käyttävät auto-, puu- ja veneala kaikkialla maailmassa. Mirka on toimialallaan maailman kolmanneksi suurin yritys.

Ankean talouden, näköalattomuuden ja saamattomuuden aikana Mirka on innostava esimerkki uskalluksen ja eteenpäinkatsomisen kulttuurista. Mirkan kaltaiset sankariyritykset osoittavat, että maaseutu ei ole mennyt maailma. Maaseudulta käsin osataan vastata globaaliin kysyntään tavalla, joka saa urbaaniuskovaisetkin nielaisemaan kahdesti. Mirka ei ole ainoa. Se on yksi monista.

Jepua on myös esimerkki paikallisesta energiantuoatannosta. Jeppo Biogas valmistaa biokaasua alueen yrityksiltä saamastaan lietteestä. Paikkakunnalla toimii myös energiayhtiö Adven, joka hyödyntää muun muuassa Mirkan tuotantojätettä. Yhteistyön seurauksena erittäin energiaintensiivinen Mirka on siirtymässä raskaasta polttoöljystä biokaasun käyttöön.

Ilmastoahdistus helpottaa, kun aletaan toden teolla kehittää paikallisiin ja uusiutuviin lähteisiin perustuvaa energiantuotantoa. Elähdyttäviä esimerkkejä on riittävästi. Suomen seuraava hallitus voi yltää ilmastomuutoksen haittavaikutusten torjunnassa sankaritekoihin, jos uskallus venyy oivaltamaan uusiutuviin raaka-aineisiin perustuvan paikallisen energiantuotannon mahdollisuudet.

Hannu Katajamäki


Lisää kirjoituksia

 

Blogin kirjoittaja

hannu katajamaki

Itseni ja toivottavasti myös muiden mielen virkistykseksi teen ajankohtaisia huomioita. Kiinnostukseni kohteet ovat monet. Vielä en osaa arvioida, mihin matka johtaa. Tie on avoin ja risteyksiä on paljon. Tämä matkaanlähtö on täynnä lumousta.

Jäin eläkkeelle 1.12.2016 Vaasan yliopiston aluetieteen professuurista. Koulutukseltani olen valtiotieteen tohtori.

- Hannu Katajamäki

Tutustu minuun ›