Jos Turku olisi säilynyt pääkaupunkina, Seinäjoki olisi nykyään vähäinen syrjäkylä, tuskin sitäkään. Pääkaupungin siirtyminen Helsinkiin vaikutti rautateiden linjaukseen ja Seinäjoesta tuli tärkeä risteysasema. Siitä alkoi pitkä marssi nykyiseen menestykseen.

Ensin yllettiin taajaväkiseksi yhdyskunnaksi, sitten kauppalaksi ja viimein vuonna 1960 kaupungiksi. Kauan kuitenkin säilyi leima kurakauppalana. Länteen kumartavassa ja maakuntaansa pyllistävässä Vaasassa puhuttiin pitkään Östermyrasta. Seinäjoen matka kuitenkin jatkui. Rakentui usean arvorakennuksen ainutlaatuinen Aalto-keskus maamerkkinään mahtikirkko Lakeuden Risti. Tarinan mukaan Alvar Aalto olisi halunnut siitä kokomustan, mutta Seinäjoen silloisten päättäjien rohkeus ei riittänyt, olisipa riittänyt.

Omaa yliopistoa Seinäjoelle ei saatu, mutta taitava liittoutuminen Helsingin, Tampereen ja Vaasan yliopistojen sekä Sibelius-Akatemian kanssa on synnyttänyt monipuolisen yliopistokeskuksen. Sitä täydentää vahva ammattikorkeakoulu.

Seinäjoen rooli modernina elintarviketeollisuuskeskuksena on vahvistunut. Rohkeat kuntaliitokset ovat vedättäneet asukasluvun reilusti yli 60 000:teen, lähes Vaasan tasalle. Omituisen Pohjanmaan maakunnan muodostaminen 1990-luvulla rannikolle ja historiallisen Etelä-Pohjanmaan pirstominen teki Seinäjoesta ”Etelä-Pohjanmaan” pääkaupungin. Entinen pääkaupunki Vaasa jäi luonnottoman rannikkomaakuntansa vangiksi.

Kurakauppala on totisesti noussut takarivin varjoista kirkkaaseen eturintamaan. Myös kulttuurissa: Provinssi, Tangomarkkinat ja muutamat muut pienemmät tapahtumat eivät jätä selittelyille sijaa. Maailmanmaineeseen nousseet Duudsonit täydentävät seinäjokelaisen kultuurin venyvyyttä. Vaasassa ja Seinäjoelle ilmestyvät lehdet Pohjalainen ja Ilkka yhdistettiin ja vuoden 2020 alussa alkaa ilmestyä Ilkka-Pohjalainen. Ehkä en ole täysin väärässä, jos ennustan, että Seinäjoen journalistinen vaitusvalta vahvistuu.

Eikä tässä vielä kaikki. Hiljattain Seinäjoen keskustan ulkopuoliselle pellolle avattiin mammuttimainen kauppakeskus Ideapark. Tällainen uhmakas hanke haastaa aikautemme vaatimuksen hiilidioksidipäästöjen ja autoilun vähentämisen kiivaasta tarpeesta tavalla, joka on mahdollinen ainoastaan Seinäjoella. Keskustorin ympäristöön on rakennettu korkeita kerrostaloja. Lakeuden Manhattan luo loistoaan lähes rannikolla kyyristelevään Vaasaan saakka.

Hiljattain Seinäjoki julistautui avaruuden pääkaupugiksi. Se on loistavan monimerkityksellinen Seinäjoen ihmeen kirkastaja. Se on myös suoranuottinen ilmoitus: ”Seinäjoki on siirtynyt omalle kiertoradalleen, seuratkaa jos pystytte.”

Hannu Katajamäki


Lisää kirjoituksia

 

Blogin kirjoittaja

hannu katajamaki

Itseni ja toivottavasti myös muiden mielen virkistykseksi teen ajankohtaisia huomioita. Kiinnostukseni kohteet ovat monet. Vielä en osaa arvioida, mihin matka johtaa. Tie on avoin ja risteyksiä on paljon. Tämä matkaanlähtö on täynnä lumousta.

Jäin eläkkeelle 1.12.2016 Vaasan yliopiston aluetieteen professuurista. Koulutukseltani olen valtiotieteen tohtori.

- Hannu Katajamäki

Tutustu minuun ›